Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik Divadla Kobylky Jihlava

Všimněte si prosím toho nadpisu. Není to náhoda, že zde není napsáno založení divadla, nýbrž vznik. Je to proto, že naše snaha hrát, nebyla prvoplánová a určitě jsme neplánovali další pokračování. Naštěstí to dopadlo úplně jinak.

Všechno se to seběhlo tak, že jsem naší kamarádce Alence Hutařové nabídl pomoc při organizování akce pro děti, a ona ji přijala.

 

Je to smutné, ale už je to tak na světě zařízené, že osud, nebo chcete-li život, neměří všem stejně. Mít dvě zdravé ruce, všeho dostatek, radost ze života nebo zdravé děti je pro spoustu lidí samozřejmostí. Jsou však i lidé, kteří to štěstí nemají, a den co den musejí překonávat životní peripetie a úskalí, které by jiné ani nenapadly.

 

Proto jsme se spolu s kamarády rozhodli nabídnout pomocnou ruku dětem, které jsou odmalička připoutáni na invalidní vozík, dětem s poruchami vnímání, autistům a dětem s mentálním či jiným hendikepem.

Ve spolupráci s o.s. Kamínek jsme na srubu u Bílého Kamene zorganizovali Den s Kobylkou. Bylo to odpoledne plné her a zábavy, kde se všechny děti bez rozdílu mohly vyřádit v celé řadě her a soutěží, poznaly zásady trempské osady, mohly opékat buřty či jen tak posedět s kamarády a poslechnout pár písní s kytarou.

 

Říkáte si a co to má společné se vznikem divadla?

Možná by to opravdu bylo neobyčejně obyčejné odpoledne, nebýt nápadu zahrát dětem malé divadelní představení. Za tímto účelem jsem vzal známou pohádku O červené Karkulce a skrze pero a papír ji přeměnil v příběh O modré Karkuli. Do hlavní role jsem obsadil kamaráda Jiříka Novického a do role Vlka, výborného a herecky excelujícího Libora Kocinu Kozinu. Do příběhu si svoji roli dopsal Jura a tak se v pohádce kromě babičky objevil i jako ochránce přírody, který dětem mimo jiné vysvětlil, co se v lese smí a co ne, a dokonce přidal i vlastní píseň „Jsem ochránce přírody“.

V roli ošetřujícího lékaře s podivným jménem Pálíto se představil Libor Arnie Němeček a celou pohádku uváděl a dějem provázel vypravěč Libor Bíba Kabelka. Určitě nesmím zapomenout na podporu kamarádů Ludvíka Zeleného, Martina a Davida Vejslíkových, Vládi Chromého a dalších.

 

Reakce dětí a rodičů byla tak pozitivní, že nás tento úspěch motivoval k dalšímu pokračování a k novým představením.

Tak nějak přišlo na svět Divadlo Kobylky.